Afghanutvisningarna – Uppdrag Granskning

Den 25 oktober visade Uppdrag Granskning Afghanutvisningarna, (finns SVT play). Jag och  Janne Josefsson var reportrar och min del i det hela var, förutom en hel del research, framför allt en resa till Kabul för att se hur mottagandet av utvisade afghaner fungerar och göra intervjuer med folk på plats. Vi hade mindre tid än normalt för att göra ett UG-program men jag löste det som brukligt – sov mindre, gick upp klockan fem på morgonen istället för klockan sju.

Jag visste att ämnet är oerhört laddat men tyckte nog att vi hittade en hyfsat balanserad ton även om vi inte kunde täcka in alla aspekter. Förvånande nog verkar de flesta hålla med. Erik Helmerson i DN skrev att ”Afghanutvisningarna” hör till den bästa journalistik om flyktingar och migration jag sett” och Göran Greider skrev att Uppdrag Granskning lyckades göra ett allsidigt reportage kring dessa frågor om liv och död.

Att Helmerson, Greider och faktiskt även någon av asylgrupperna samt en SD-vänlig blogg (!) gav programmet godkänt är ett tecken på att det går att göra problematiserande journalistik kring flyktingfrågor som de flesta kan ta till sig, oavsett politisk läggning.

/Ola Sandstig