Giving People och gåvobluffen

Välgörenhetsorganisationen Giving People samlade in tiotals miljoner av både privatpersoner och företag, men ingen visste egentligen vart pengarna gick. Löftet: pengarna skulle gå direkt till utsatta familjer, här och nu. Resultatet: bara ett par procent gick dit de skulle.

Hela granskningen finns på P4 Väst hemsida och den som har 22 minuter över kan lyssna på Giving People och gåvobluffen: Pengarna som aldrig nådde barnen.

P4 Västs reporter Frida Grönholm och jag började undersöka Giving People redan på våren 2021, som en del i den större granskningen Godhetsindustrin, där vi kunde visa att en rad olika organisationer – tidiga Missing People, sökorganisationen Fikk, Nattvandrarna Sverige och Nolltolerans mot mobbning i bästa fall hade oerhört tveksamma pengainsamlingar, i sämsta fall rent lögnaktiga. Gemensam nämnare var ett telemarketingbolag i Örebro, Svenska Affärskoncept AB.

Jag skulle nog säga att det här är den största granskningen av välgörenhetsorganisationer som gjorts i svenska medier och den har säkert genererat ett 50-tal nyhetsinslag, spridning i alla Sveriges Radios kanaler (nåväl, kanske inte P2), samarbete med P1 Kaliber, morgontidningar, kvällstidningar, poddar, SVT:s morgonsoffa med mera. Reportrarna på P4 Väst har nog heller aldrig fått ta del av så mycket svordomar och mustigt dialektala besvikelser som under den här perioden. Få saker gör folk så arga som när de skänkt pengar till något som i efterhand visade sig vara något annat.